Gedegen onderzoek vooraf voorkomt discussie achteraf

Transaction Services

Bij de overname van een onderneming is een gedegen onderzoek van de target van wezenlijk belang. Welke lijken zitten er in de kast en waar liggen de pareltjes verborgen. In een Due Diligence onderzoek wordt de target volledig doorgelicht zodat u precies weet wat u in huis haalt met de nieuw aangekochte onderneming. In onze Due diligence rapportage vermelden wij u onze bevindingen, waarin we commerciële, financiële (historisch en toekomstgericht), fiscale, pensioen-, IT- en overige aspecten meenemen. Gaan we een stap verder dan kunnen wij u assisteren bij de vertaling van de Due Diligence bevindingen naar garanties en zekerheden in het koopcontract. Ook kunnen wij u adviseren en assisteren bij de integratie van de nieuw overgenomen onderneming in uw bestaande onderneming. Wilt u uw onderneming verkopen dan kunnen wij met onze Vendor Due Diligence inzichtelijk maken welke discussies die u mogelijk met potentiële kopers gaat krijgen. Zo kunt u zich op voorhand ‘wapenen’ tegen de bevindingen uit het due diligence onderzoek van de koper of de keuze maken bepaalde risico’s eerst af te dichten voordat u de onderneming te koop aanbiedt.

Onze meerwaarde

Communicatie

Integratie

Fusies, overnames en bedrijfsoverdrachten zijn belangrijke mijlpalen in uw ondernemersbestaan. Deze trajecten vragen de nodige tijd en voorbereiding. Een bedrijfsoverdracht is een complex proces, waarbij zowel juridische, fiscale, bedrijfsmatige als emotionele facetten een rol spelen. Dan is het prettig is om een persoonlijke en professionele adviseur aan uw zijde te hebben.

Krijgt u binnenkort te maken met een bedrijfsovername of overdracht? In beide situaties is een goede begeleiding essentieel, want het kopen of verkopen van een bedrijf is een intensief traject met veel haken en ogen.

Onze adviseurs zijn gespecialiseerd in het succesvol begeleiden van ondernemers bij de koop of verkoop van hun bedrijf. Naast het bijeenbrengen van partijen houden zij zich bezig met:

  • Waardebepalingen
  • Het begeleiden van het aankoop- en verkoopproces
  • Het voeren van onderhandelingen

Wilt u een bedrijf kopen? Dan wilt u zeker weten dat de cijfers kloppen. Het is daarom aan te raden om een due diligence- of boekenonderzoek te laten verrichten. Een due diligence-onderzoek geeft een goed beeld van een onderneming en voorkomt onaangename verrassingen achteraf.

Naast de aankoop van een bedrijf kunnen onder meer fusies, joint ventures, een beursintroductie, grote investeringen of een faillissement redenen zijn voor due diligence.

Bij een due diligence-onderzoek kijken we naar de feitelijke cijfers en leggen we bijvoorbeeld de financiële, fiscale en juridische aspecten van een onderneming onder de loep. Het onderzoek brengt in kaart wat u overneemt tegen welke voorwaarden, waar groeimogelijkheden zitten en hoe u eventuele risico’s kunt beperken en voorkomen. Zo voorkomt u verrassingen achteraf.

Een due diligence-onderzoek heeft de volgende voordelen:

  • In het due diligence-rapport worden de sterke en zwakke kanten van het bedrijf beschreven.
  • Ook wordt aangegeven wat de verbeterpunten kunnen zijn als u het bedrijf eenmaal hebt overgenomen.
  • De uitkomsten van het onderzoek zijn een goed uitgangspunt tijdens de onderhandelingen.

De meeste fusies en overnames falen doordat de integratie niet verloopt zoals het zou moeten. Daarom besteden onze adviseurs bij het due diligence onderzoek ook aandacht aan welke issues op het gebied van integratie kunnen optreden.

Hierbij moet u onder andere denken aan het stroomlijnen van processen en informatiestromen, het samenvoegen van teams, het overbruggen van cultuurverschillen en het herzien van de ‘chain of command’.
Allemaal zaken die bovenop uw normale taken en verantwoordelijkheden komen maar wel heel veel tijd, zorg en aandacht vragen. Onze adviseurs hebben vaker met dit bijltje gehakt en staan u graag terzijde met raad en daad.

We helpen u graag uw volgende project tot een succes te maken.

Het is onze ambitie om u optimaal te ondersteunen bij elk project op financieel, administratief of fiscaal gebied. Uw verwachtingen overtreffen: daar gaan we voor!