Zakelijke financiering
Het financieren van een bedrijf is soms een complexe materie. Vrijwel elke organisatie krijgt te maken met vreemd vermogen. Hoe kun je nu het beste je bedrijf financieren en wanneer kies je voor een zakelijke financiering?
Als je wilt investeren of geld nodig hebt om sneller te kunnen groeien dan ga je op zoek naar een zakelijke financiering. Maar ook als je helemaal geen gekke grote uitgaven hebt maar gewoon de tent draaiend wilt houden, krijg je soms te maken met leningen of krediet. Deze kosten geld, dus het kan interessant zijn om soms je financieringsbehoefte onder de loep te nemen en te kijken of je dit niet anders moet financieren.
Vormen van zakelijke financiering
Voor bedrijven zijn er bijzonder veel zakelijke financieringen te vinden. Vrijwel elke branche en levensfase kent ook zijn eigen leningen en kredietvormen. Enkele mogelijkheden op een rij:
1. Startkapitaal
Ondernemers die net beginnen kunnen nog weinig zekerheden, onderpand of historie bieden. Daardoor zijn de mogelijkheden voor starters gelimiteerd, maar ze zijn er wel! Soms vrij simpel, zoals bij een zakelijke creditcard. Ook bieden het UWV en Qredits zakelijke financieringen voor starters. Daarnaast behoren durfkapitaal, subsidie of een business angel soms ook tot de mogelijkheden om de start van de onderneming mee te financieren.
2. Werkkapitaal financieren
Zelfs als het goed gaat met de onderneming kan het soms voorkomen dat er niet genoeg geld op de lopende rekening staat (liquiditeitstekort). Dit heet werkkapitaal en is vaak goed te financieringen via online aanbieders als Funding Circle, Krediet Vooruit en New10 (onderdeel van ABN Amro). Los van een lening, zijn hiervoor vaak ook veel andere oplossingen denkbaar. Zoals factoring (uitbesteden van je debiteuren-administratie/debiteurenrisico’s), leasing (denk aan de auto van de zaak), leverancierskrediet, of een rekening courant-krediet bij de bank.
3. Groeikapitaal voor je bedrijf
Geld lenen omdat er niet genoeg binnenkomt is vrijwel altijd onverstandig. Maar als je bedrijf nu groeit als kool en het geld op je rekening eigenlijk de enige rem op je groei veroorzaakt, kan een zakelijke financiering je misschien in een nieuwe versnelling zetten. Oplossingen voor werkkapitaal zijn ook hier van toepassing, maar daarnaast zijn er soms extra mogelijkheden als investeerders, crowdfunding, een banklening of een subsidie zoals een WBSO-traject.
4. Specifieke uitgave
Naast start-, werk- en groeikapitaal zijn er ook financieringen voor specifieke investeringen. Denk aan een bedrijfsovername of bedrijfspand financieren.
Zakelijke financiering levert soms geld op
Veel mensen maken het liefst geen gebruik van geld dat niet van henzelf is. Dat is ook logisch. Particulier gezien is een hypotheek voor een huis nog wel gebruikelijk, maar lenen voor machines als de wasmachine of stofzuiger doe je niet zomaar, want geld lenen kost geld. Als je particulier op de pof leeft, kan dat je later in de problemen brengen.
Zakelijk gezien ligt dat net iets anders. Bedrijven moeten soms veel vooraf financieren. Vrijwel elke onderneming krijgt op den duur hierbij te maken met vreemd vermogen. Natuurlijk kost een zakelijke financiering óók geld, maar soms levert dat ook wat op. Dat kan al kleinschalig, bijvoorbeeld door een rekening wat later te betalen. Als je bij je leverancier een betalingstermijn kunt afspreken, waardoor je een deel al kunt verkopen voordat je de inkoopkosten hoeft te betalen, dan levert dat jou een meer gelijkmatige balans op.
Investeringen voor je bedrijf financieren
Dit gaat soms ook op voor investeringen. Als jouw bedrijf een extra machine kan aanschaffen, dan kun je misschien meer produceren. Investeren in machines is dan positief voor het bedrijfsresultaat. Als die veel meer oplevert dan de kosten van de lening die je ervoor afsluit, kan dat financieel een goede zet zijn. Zelfs als je deze kunt betalen uit eigen zak, kan het slim zijn om deze toch te leasen om zo meer werkkapitaal te houden voor marketingcampagnes, of andere grote uitgaven. Je houdt je bedrijf dan flexibel en de buffers hoog.
Of het handig is om sommige posten te financieren via vreemd vermogen is per bedrijf en situatie verschillend en vaak ook sterk afhankelijk van je bedrijfscijfers als je solvabiliteit, liquiditeit en rentabiliteit. Omdat wij alles van je bedrijf weten, kunnen wij je perfect ondersteunen met de voorbereiding van een financieringsaanvraag en doorrekenen wat de consequenties van een financieringsvoorstel zijn.
Verken de mogelijkheden
Kom langs voor een kop koffie om de opties te bespreken. Samen verkennen we de financieringsbehoeften en maken we een stappenplan.